Τα βασικά σημεία στη λειτουργία των ξενοδοχείων

Από την 1η Ιουνίου αρκετά από τα δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία άνοιξαν τις πόρτες τους, ενώ την 15η Ιουνίου κάνουν restart τα εποχιακά καταλύματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις αυτό το καλοκαίρι, για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού.

Κάθε τουριστικό κατάλυμα με δυναμικότητα άνω των 50 δωματίων θα πρέπει να έχει αναπτύξει το δικό του σχέδιο δράσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Τουρισμού, με στόχο την πρόληψη εμφάνισης και την αποτελεσματική διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων.

Η διεύθυνση του καταλύματος ορίζει συντονιστή για την επίβλεψη της εφαρμογής του σχεδίου, ενώ το προσωπικό πρέπει να είναι εκπαιδευμένο στην τήρηση του πρωτοκόλλου, αλλά και πλήρως ενημερωμένο για τα βασικά προστατευτικά μέτρα που πρέπει να τηρούνται. Ακόμη, απαιτείται συνεργασία με γιατρό, ο οποίος ενεργεί βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο του COVID-19.

Για τους σκοπούς δράσεων προστασίας της δημόσιας υγείας, η διεύθυνση του καταλύματος οφείλει να τηρεί αρχείο των μελών-προσωπικού και όλων των ατόμων που διέμειναν στο ξενοδοχείο (όνομα, εθνικότητα, ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, στοιχεία επικοινωνίας, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail) ώστε να καθίσταται δυνατή η επικοινωνία με τις στενές επαφές τυχόν κρούσματος COVID-19 που ενδέχεται να ταυτοποιηθεί εκ των υστέρων.

Υπηρεσία υποδοχής: Το προσωπικό πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής (πλύσιμο χεριών), να κρατά αποστάσεις τουλάχιστον ενός μέτρου από τους πελάτες (αποφυγή χειραψιών) και να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής. Πρέπει να έχουν ειδικό εξοπλισμό για την περίπτωση εμφάνισης περιστατικού, όπως γάντια και μάσκες μιας χρήσης, αντισηπτικά, καθαριστικά μαντηλάκια, ποδιά, μακρυμάνικη ρόμπα, θερμόμετρο laser. Θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει συμπτώματα πελατών και να το αναφέρει στον υγειονομικό υπεύθυνο. Στην υποδοχή πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό για χρήση από τον πελάτη. Για τη διατήρηση αποστάσεων, το κατάλυμα εφαρμόζει κατάλληλη διαμόρφωση της υποδοχής (reception desk), προσθήκη επιδαπέδιας σήμανσης σε απόσταση δύο μέτρων όπου θα στέκεται ο πελάτης. Συνιστάται, επίσης, η χρήση ηλεκτρονικών εναλλακτικών για το check in-check out, όπως και η ηλεκτρονική πληρωμή των δαπανών διαμονής. Απαιτείται η απολύμανση των key cards, ενώ διευρύνεται η διάρκεια check-out και check-in μεταξύ των διαμονών.

Πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης: Η μεταβολή της χρονικής διάρκειας, που μεσολαβεί μεταξύ κάθε check in και check out, είναι υποχρεωτική για να διασφαλίζεται ότι μεταξύ διαφορετικών πελατών το δωμάτιο καθαρίζεται και απολυμαίνεται επιμελώς, καθώς και ότι ακολουθείται επαρκής φυσικός αερισμός του χώρου. Επίσης, απαιτείται ενίσχυση υπηρεσιών υγιεινής σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και ειδικότερα σε αντικείμενα «υψηλού κινδύνου», σχολαστικό καθάρισμα και πολύ καλός αερισμός, σχολαστικός καθαρισμός – απολύμανση στις επίμαχες επιφάνειες δωματίου και μπάνιου, απομάκρυνση διακοσμητικών αντικειμένων, τοποθέτηση καλύμματος μιας χρήσης στα χειριστήρια της τηλεόρασης και του κλιματιστικού, καθαρισμός υφασμάτινων επιφανειών με συσκευή ατμού, σήμανση με στόχο την πληροφόρηση του πελάτη για το πότε και πώς καθαρίστηκε το δωμάτιο, τοποθέτηση ατομικών αντισηπτικών υγρών σε κάθε δωμάτιο.

Για τη λειτουργία εστιατορίου, μπαρ, στο χώρο του ξενοδοχείου, για τις υπηρεσίες ατομικών περιποιήσεων, για τη χλωρίωση της πισίνας, θα πρέπει να τηρούνται όσα αναφέρει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, ο μέγιστος συνολικός αριθμός των εισερχομένων λουόμενων δεν θα είναι μεγαλύτερος από έναν ανά 5 m2 επιφανείας νερού. Η διάταξη των καθισμάτων (ξαπλώστρες, καρέκλες, πουφ, σεζλόνγκ, κτλ.) θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε η απόσταση, μεταξύ των ακρότερων σημείων των καθισμάτων δυο ατόμων που βρίσκονται σε δύο διαφορετικές ομπρέλες ή δύο ατόμων που διαμένουν σε διαφορετικό δωμάτιο, να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση. Συνιστάται η χρήση υλικών ή κάλυψη αντικειμένων με υλικά που επιδέχονται αποτελεσματικής απολύμανσης στα καθίσματα, στους τιμοκαταλόγους. Μετά από κάθε αλλαγή πελατών θα πρέπει να απολυμαίνονται τα καθίσματα, τα τραπεζάκια, οι τιμοκατάλογοι και κάθε άλλο αντικείμενο το οποίο θα χρησιμοποιήσει ο επόμενος πελάτης.