Ελεύθερη προσέλευση τουριστών στην Ελλάδα από 29 χώρες

Στη δημοσιότητα έχει δοθεί η λίστα με τις χώρες από τις οποίες έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα, από τις 15 Ιουνίου και έπειτα, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, «χωρίς υποχρεωτική καραντίνα».

Η εν λόγω λίστα αφορά σε 29 προορισμούς, έπειτα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης και αφού ελήφθησαν υπόψη οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας, καθώς και η σχετική εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά την είσοδο των τουριστών στη χώρα θα πραγματοποιείται μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος.

Αναλυτικά οι χώρες…

Αλβανία
Αυστραλία
Αυστρία
Βόρεια Μακεδονία
Βουλγαρία
Γερμανία
Δανία
Ελβετία
Εσθονία
Ιαπωνία
Ισραήλ
Κίνα
Κροατία
Κύπρος
Λετονία
Λίβανος
Λιθουανία
Μάλτα
Μαυροβούνιο
Νέα Ζηλανδία
Νορβηγία
Νότια Κορέα
Ουγγαρία
Ρουμανία
Σερβία
Σλοβακία
Σλοβενία
Τσεχία
Φινλανδία

Να σημειωθεί ότι εάν ο τουρίστας δεν προέρχεται από κάποια από τις προαναφερθείσες χώρες, τότε θα υπόκειται σε υποχρεωτικό τεστ κατά την άφιξη και θα ακολουθείται η διαδικασία διανυκτέρευσης σε καθορισμένο ξενοδοχείο, η «αυτοκαραντίνα» των 7 ημερών αν το τεστ είναι αρνητικό και αν είναι θετικό η καραντίνα υπό επίβλεψη 14 ημερών.

Από την 1η Ιουλίου και μετά, διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα και στους επισκέπτες, αφού γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.