Το νέο τοπίο στα ταξίδια με τα πλοία

Σε μία νέα πραγματικότητα έχουμε μάθει να ζούμε και να λειτουργούμε, με κανόνες διαφορετικούς από την προ κορονοϊού εποχή. Αυτό θα μας ακολουθεί, όπως φαίνεται, σε όλες τις δραστηριότητες, ακόμη και στις μετακινήσεις μας. Έτσι λοιπόν, πριν την επιβίβαση στο πλοίο, οι επιβάτες πρέπει να συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα ερωτηματολόγια είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr).

Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου. Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

Το ερωτηματολόγιο τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων(GDPR). Τα ταξίδια γίνονται κάτω από ειδικό πρωτόκολλο για τους επιβάτες, καθώς τα πλοία δεν επιτρέπεται να φιλοξενήσουν πάνω από το 60% των επιβατών (σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις), με μοναδική εξαίρεση αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες, που το ποσοστό αυτό γίνεται 65% (από 55% που ήταν πριν λίγες εβδομάδες).

Εκτός των παραπάνω, γίνεται θερμομέτρηση, τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο. Επιτρέπεται, ακόμη, η χρήση καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς δηλαδή πρώτου βαθμού, οπότε μπορεί να είναι ως 4 άτομα, ή για άτομο με ειδικές ανάγκες που απαιτείται συνοδός.

Συνιστάται η υφασμάτινη μάσκα από επιβάτες και μέλη του πληρώματος, ενώ πρέπει να υπάρχει ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα: ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Σε περίπτωση που υπάρξει ύποπτο κρούσμα, θα πρέπει το άτομο να απομονώνεται σε ειδικό χώρο και θα γίνεται αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι, το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείρισή του και ιχνηλάτηση των επαφών του.