Βυζαντινό μονοπάτι: Πεζοπορική διαδρομή… στην Παλιά Πάρο

Η Πάρος αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας, καθώς διαθέτει μονοπάτια-μικρά αριστουργήματα που μπορούν να σας «συστήσουν» μέρη του νησιού με φυσικό κάλλος και γοητεία.

Το πιο γνωστό και ιστορικό είναι το Βυζαντινό μονοπάτι που ενώνει δύο μοναδικής ομορφιάς και γραφικότητας χωριά, τις Λεύκες με τον Πρόδρομο. Λέγεται πως φτιάχτηκε στα βυζαντινά χρόνια, περίπου 1000 χρόνια πριν, και κάποτε ήταν μέρος μιας κεντρικής αρτηρίας που διέσχιζε όλο το νησί ενώνοντας την Παροικιά με το Πίσω Λιβάδι, καθώς και το φρούριο της πρώτης με αυτό του Κέφαλου. Πρόκειται για μια διαδρομή περίπου μιας ώρας μέσα σε παρθένο παριανό τοπίο. Το μονοπάτι έχει μαρμαρόπλακες και περνά μέσα από μια πανέμορφη φύση με μυρωδιές από θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, σπάρτα.

Extra προτάσεις

  • Ακρωτήριο Κόρακας-Ακρωτήριο Αλμυρός

Με αφετηρία τις Κολυμπήθρες, μια διαδρομή περίπου 12 χλμ. συνολικά περνάει από το Ακρωτήριο Κόρακας, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και στη συνέχεια φθάνει στο Ακρωτήριο Αλμυρός. Επιστροφή στις Κολυμπήθρες από τον ίδιο δρόμο.

  • Λεύκες-Αλυκή

Ανηφορίζετε από τις Λεύκες προς τους Άγιους Πάντες, που είναι η ψηλότερη κορυφή της Πάρου, περνάτε από τον Άγιο Ιωάννη τον Καπαρό, τον Άγιο Γεώργιο, την Ανερατζά και το Καμάρι, ενώ όταν φτάσετε στους Αγίους Θεοδώρους, έχετε δύο επιλογές. Δεξιά ο δρόμος οδηγεί στην Αγκαιριά, αριστερά στο Άσπρο Χωριό και τον Δρυό και αν συνεχίσετε, φτάνετε στην Αλυκή, όπου μπορείτε να βουτήξετε στα δροσερά νερά της.

  • Τα μονοπάτια στο Πάρκο Πάρου

Διαδρομή 1: Μοναστήρι Αϊ Γιάννης Δέτης-Αλώνι της Ήρας-Φάρος του Κόρακα, Μήκος 1.920 μ.

Το μονοπάτι αρχίζει από την αυλή του μοναστηριού του Αϊ – Γιάννη του Δέτη, συνεχίζει στην απέναντι πλευρά του ασφαλτόδρομου και ανηφορίζει ομαλά στο χαμηλό λόφο δυτικά του μοναστηριού. Αφού παρακάμψετε το μικρό λόφο, κατηφορίζετε βλέποντας τον όρμο του Διακοφτού και στη δεξιά του πλευρά τεράστιο βράχο με μεγάλες πλάκες σε όλους τους γαιώδεις τόνους. Συνεχίζετε στις Καππαριές, μετά φτάνετε στο Αλωνάκι της Δύσης. Από το Αλωνάκι ο περίπατος μπορεί να συνεχιστεί είτε προς τη μικρή κορυφή Βουνάλι της Σύρας είτε προς την περιοχή των Ανεμόβραχων σε μια διαδρομή ανάμεσα σε λιθοφαγωμένους βράχους. Αν είναι η ώρα του ηλιοβασιλέματος, ο περίπατος μπορεί να έχει τέλος εδώ στο Βουνάλι της Σύρας, μπορεί όμως να συνεχισθεί, αν υπάρχει ακόμη ημέρα, με την επίσκεψη στο Πάρκο των Βράχων , καθώς και στον Φάρο του Κόρακα.

Διαδρομή 2: Παραλία Καθολικού-Φάρος, Μήκος 1.050 μ.

Το μονοπάτι αρχίζει πίσω από το αναψυκτήριο και δίπλα από το θέατρο. Ανηφορίζετε και σε 8΄ αφήνετε αριστερά τη διαδρομή, που κατευθύνεται προς τη διαδρομή του Πάρκου των Βράχων. Μετά από λίγο περνάτε από τη Στέρνα, όπου παλιότερα υπήρχαν αρκετά ασβεστοκάμινα, και, αφού συναντηθείτε με τη διαδρομή στη θέση Βουρλίδια, φτάνετε στο Φάρο του Κόρακα.

Διαδρομή 3: Παραλία Καθολικού-Περικόπετρα-Τούρκου Άμμος, Μήκος 900 μ.

Μια καθαρά θαλασσινή διαδρομή, αφού σχεδόν στο σύνολό της κινείται πλάι στο κύμα. Διασχίζετε διαγώνια την αμμουδιά του Καθολικού και ακολουθείτε τις πινακίδες. Μια μικρή παράκαμψη με σημάδια φεύγει δεξιά και μας οδηγεί σε 5’, μέσα από στενό μονοπάτι με επίπεδες πλάκες δίπλα στη θάλασσα, μέχρι την παραλία της Περικόπετρας. Σε 10΄ από την Περικόπετρα και αφού περάσετε το μεγάλο βράχο, στη περιοχή Πίσσες, φθάνετε στην όμορφη και σχετικά απομονωμένη παραλία Τούρκου Άμμος. Συνεχίζετε απομακρυνόμενοι από την αμμουδιά, περπατώντας σε επίπεδο έδαφος. Σε 3΄ έως 4΄ αξίζει μία παράκαμψη αριστερά προς τον όρμο και το μικρό κάβο του Αλμυρού με τα τόσο διαφορετικά σε μορφή και χρωματισμούς βράχια. Συνεχίζετε ακολουθώντας το περιφερειακό μονοπάτι, περνώντας πάνω από μικρή βοτσαλωτή παραλία και πλησιάζουμε στην περιοχή Κόκκινος Βράχος. Λίγο πιο κάτω το μονοπάτι διακλαδίζεται. Ακολουθείτε το ανηφορικό και σε 2΄ βρίσκεστε στη κορυφή του υψώματος. Από τις θέσεις της παλιάς ρώσικης ναυτικής βάσης το μονοπάτι συνεχίζει περιφερειακά στο Ακρωτήρι του Τούρκου, αγαπημένο τόπο των κορμοράνων της περιοχής και καταλήγει στη ξανθή αμμουδιά με τα καταγάλανα νερά.