Γιορτή του Ψαριού: Παράδοση, κέφι & καλό φαγητό

Οι Παριανοί είναι ένας λαός που πάντα εξυμνεί τα αγαθά που του πρόσφερε η μάνα γη και η απέραντη ελληνική θάλασσα, ευγνωμονώντας που συντηρούν τις οικογένειες τους τόσα χρόνια.

Μια ξεχωριστή γιορτή ταξιδεύει από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 μέχρι σήμερα. Η Γιορτή του Ψαριού ξεκίνησε από ντόπιους ψαράδες πριν 40 χρόνια με σκοπό την προσέλκυση των τουριστών.

Την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου κάθε έτους, στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας, το Μανδράκι, ήταν σημείο συνάντησης των ψαράδων. Όλοι μαζί πλαγιοδετούσαν τα καΐκια τους και ετοίμαζαν μέσα σε αυτά ψάρια τηγανητά και νόστιμους μεζέδες που τα πρόσφεραν στη συνέχεια στον κόσμο, μαζί με παραδοσιακή σούμα, παριανό τσίπουρο ή κρασί.

 

Με τα χρόνια το νησί της Πάρου συνέχισε να προσελκύει περισσότερους Έλληνες και ξένους τουρίστες. Έγινε παγκόσμιος πόλος έλξης για τις μαγευτικές του παραλίες και την παράδοσή του. Το μικρό λιμανάκι της Νάουσας, δεν μπορούσε να χωρέσει την αγάπη όλων, που ήταν πραγματικά μεγάλη. Έτσι τα τελευταία χρόνια, η ξεχωριστή γιορτή του ψαριού διοργανώνεται πλέον στο μεγάλο λιμάνι από τον Δήμο Πάρου, πλαισιωμένη από μουσικούς, τοπικά συγκροτήματα και παραδοσιακούς χορούς.

Το κέφι κρατάει μέχρι  τα ξημερώματα, με τους νησιώτες και τους τουρίστες να γίνονται όλοι μια μεγάλη παρέα. Αν βρεθείτε στο νησί φέτος στις 3 Ιουλίου η γιορτή του Ψαριού, στη Νάουσα, θα σας μείνει αξέχαστη.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας paros.gr