Η Πάρος γιορτάζει την Παναγιά της

 

Photo: Valantism.photography

Το Πάσχα του Καλοκαιριού.  Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται στην Πάρο, το νησί της Παναγίας, για περισσότερα απο 1500 χρόνια. Στον ιερό ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανής τελούνται θρησκευτικές τελετές πλαισιωμένες από εορταστικές εκδηλώσεις που προσελκύουν Έλληνες και τουρίστες από όλο τον κόσμο. Η Πάρος γιορτάζει την Παναγιά της κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια.

 

Στο Ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο καταφθάνουν και προσκυνούν τη Χάρη Της, με ιδιαίτερη κατάνυξη. Τη Θεία Λειτουργία που γίνεται με κάθε επισημότητα, ακολουθεί η μεγάλη παρέλαση και η περιφορά της θαυματουργής εικόνας στους δρόμους της Παροικιάς.

 

 

Το βράδυ οι πανηγυρισμοί για τη Χάρη Της, συνεχίζονται με φωταγωγημένα σκάφη τα οποία ξεκινούν από τη Νάουσα με κατεύθυνση την Παροικιά. Εκεί συγκεντρώνονται όπου και ακολουθεί χαιρετισμός την Παναγιά, με κόρνες από τα καΐκια σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.Δεκάδες πυροτεχνήματα και βεγγαλικά φωτίζουν το λιμάνι της Παροικιάς, σημαίνοντας την έναρξη του μεγαλύτερου γλεντιού στο νησί.

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια όλη η Πάρος συγκεντρώνεται στην παραλία της Παροικιάς στον Άγιο Κωνσταντίνο, για να θαυμάσει τα δρώμενα. Παραδοσιακοί χοροί τοπικών συγκροτημάτων ξεσηκώνουν τον κόσμο. Όλοι μαζί μια παρέα, γιορτάζουν με ατελείωτο χορό, παραδοσιακά νησιώτικα τραγούδια και τοπικά εδέσματα μέχρι τις πρωτες πρωινές ώρες.

 

 

Παναγία Εκατονταπυλιανή | Καταπολιανή

Παροικιά, Πάρος