Η Πάρος γιορτάζει το πανηγύρι του Κλήδονα

Η Πάρος είναι αναμφισβήτητα ένας από τους διασημότερους προορισμούς των Κυκλάδων, που συνδυάζουν την διασκέδαση της κοσμοπολίτικης ζωής με  την απλότητα και την ουσία της νησιωτικής παράδοσης, με πανηγύρια και τοπικές εκδηλώσεις, που δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να γίνει ένα με το νησί.

Ο Κλήδονας αποτελεί ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Ελλάδας και το συναντάμε σε πολλά μέρη της στις 23 και 24 Ιουνίου, ενώ παράλληλα συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο.

Πρόκειται για ένα έθιμο που το κρατούν οι ντόπιοι από τα παλιά χρόνια, όταν η κοινωνική ζωή ήταν περιορισμένη και ο μόνος τρόπος διασκέδασης, ήταν η συνεύρεση όλων των νησιωτών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις .

Το πανηγύρι του Αϊ-Γιάννη του Κλήδονα αναβιώνει κάθε χρόνο στην όμορφη παραλία της Αλυκής, στη Νάουσα , την Μάρπησσα και τον Πρόδρομο από νωρίς το βράδυ, καλώντας τον κόσμο σε μια όμορφη γιορτή όπου ντόπιοι και επισκέπτες γίνονται μια μεγάλη παρέα.

Στη διάρκεια της βραδιάς οι ντόπιοι ανάβουν φωτιές για το κάψιμο των πρωτομαγιάτικων στεφάνων, τους λεγόμενους Μάηδες. Στη συνέχεια νέοι πηδούν πάνω από τις φωτιές , που σύμφωνα με μία άλλη παράδοση χαρίζει την κάθαρση και τον εξαγνισμό.

Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς είναι η διαδικασία του «Αμίλητου Νερού», όπου νεαρές κοπέλες μεταφέρουν νερό με αλαλία. Κατά το έθιμο και σύμφωνα με την παράδοση, το βράδυ εκείνο, μέσω μιας μαντικής διαδικασίας, αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Parosnews