Πανηγύρια & Δρώμενα Πάρου: Μια ατελείωτη γιορτή

Το νησί της Πάρου, δεν φημίζεται μόνο για την κοσμοπολίτική νυχτερινή ζωή του και τις ειδυλλιακές της παραλίες. Ως γνήσιο Κυκλαδονήσι το χαρακτηρίζει η νησιωτική και θρησκευτική του παράδοση.

Η Πάρος και η Αντίπαρος τιμούν κάθε χρόνο με ευλάβεια στις εκκλησιές τους, την ονομαστική γιορτή των Αγίων τους, παρουσία πολλών πιστών με πρώτη την Κυρά της Πάρου, την Παναγία την Εκατονταπυλιανή. Θρησκευτικό στοιχείο και χαρά συνυπάρχουν μαζί, μετά από κάθε λειτουργία, σε μια γιορτή με νησιώτικη μουσική, τοπικούς μεζέδες, συνοδεία τοπικών κρασιών, σούμας (παραδοσιακό ποτό Πάρου) και γούνας (τοπικό έδεσμα ψαριού). Ντόπιοι και επισκέπτες γίνονται μια παρέα, με ατελείωτο χορό και γλέντι σε πανηγύρια που κρατούν μέχρι το πρωί. Συνδυάστε τις διακοπές σας με τα πανηγύρια και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού και δεν θα χάσετε.

 

Πάρος Εκδηλώσεις – Πανηγύρια

Αύγουστος

• 2 Αυγούστου: Παιδική παράσταση «Σκιές και Γέλια» στο Ανοικτό Θέατρο Λευκών

 

2 Αυγούστου: Συναυλία με Ευρυδίκη – Μύρωνα Στρατή στην Πλατεία «Μαντώ Μαυρογένους», Παροικιά. Ώρα : 21:30 – Είσοδος Ελεύθερη

• 3 Αυγούστου: Συναυλία με τους αδελφούς Τζουγανάκη στο Ανοικτό Θέατρο  Λευκών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Αυγούστου: Γιορτή κρασιού στην Παροικιά με χορό και μουσική από μουσικοχορευτικά συγκροτήματα του νησιού, μεζέδες και κρασί.
6 Αυγούστου: Πανηγύρι του Σωτήρα στην πλατεία Παπά Γιώργη Στάμενα στη Μάρπησσα
6 Αυγούστου: Γιορτή Ψαριού στην Αλυκή. Μια από της πιο παραδοσιακές γιορτές του νησιού με νησιώτικους χορούς και ζωντανή μουσική σε ένα αυθεντικό νησιώτικο γλέντι που κρατά μέχρι αργά τη νύχτα.
8 Αυγούστου: Παράσταση Θεάτρου Σκιών στο Ανοικτό Θέατρο Λευκών.

15 Αυγούστου: Κοίμηση Θεοτόκου. Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας και του νησιού. Στο Ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί και παρακολουθούν τις εκδηλώσεις με ιδιαίτερη κατάνυξη. Τη θεία λειτουργία που γίνεται με κάθε επισημότητα, ακολουθεί η μεγάλη παρέλαση και η περιφορά εικόνας στους δρόμους της Παροικιάς. Το βράδυ φωταγωγημένα σκάφη ξεκινούν από τη Νάουσα με κατεύθυνση την Παροικιά. Εκεί, ακολουθεί χαιρετισμός την Παναγιά με κόρνες από τα καΐκια σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα. Δεκάδες πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, φωτίζουν τον ουρανό της Πάρο. Η παραλία της Παροικιάς στον Άγιο Κωνσταντίνο, γεμίζει απο κόσμο για να θαυμάσει τα δρώμενα. Παραδοσιακοί χοροί των συγκροτημάτων ξεσηκώνουν τον κόσμο που περιμένουν τη σειρά τους για χορό, στο μεγαλύτερο γλέντι του νησιού, συνοδεία παραδοσιακών εδεσμάτων.

16 Αυγούστου: Συναυλία με τους «Μπλε» στην παραλία της Παροικιάς
18 Αυγούστου : Άγιος Αρσένιος στις Πεταλούδες
20 Αυγούστου: Έναρξη εκδηλώσεων για τα Εννιάμερα της Παναγίας – ετήσιο παζάρι στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα Εννιάμερα στη Νάουσα. Διάρκεια έως 22/8. Διοργάνωση: Σύλλογος Γυναικών Νάουσας.

20 Αυγούστου: Πανηγύρι του Καράβολα στο Ανοικτό Θέατρο Λευκών. Διοργανώνεται κάθε χρόνο και πρόκειται για το σημαντικότερο πανηγύρι των ντόπιων. Αγαπημένο έδεσμα των Λευκιανών (Καραβολάδες) , οι καράβολοι (σαλιγκάρια) έγιναν γιορτή για να εξυμνούν το αγαπημένο τους φαγητό. Σερβίρονται καράβολοι σκορδαλιά, παριανά τυριά και ρεβίθια και χοιρινό κρέας. Το κρασί ρέει άφθονο στη γιορτή.Οι ετοιμασίες ξεκινούν απο νωρίς, για να υποδεχτούν σχεδόν 1000 άτομα κάθε χρόνο. Στο πανηγύρι του Καράβολα, ο χορός και το ξεφάντωμα κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

21 Αυγούστου: 2η ημέρα εκδηλώσεων για τα Εννιάμερα της Παναγίας στη Νάουσα.
22 Αυγούστου: 3η ημέρα εκδηλώσεων για τα Εννιάμερα της Παναγίας στη Νάουσα.
22 Αυγούστου: Παράσταση Θεάτρου Σκιών στο Ανοικτό Θέατρο Λευκών

23 Αυγούστου: Εννιάμερα Παναγίας στη Νάουσα και αναπαράσταση Κουρσαρικής βραδιάς. Ενα ξεχωριστό φαντασμαγορικό δρώμενο, με αφορμή την επέτειο από την επιδρομή του Μπαρμπαρόσα στη Νάουσα, το 1537 που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Ώρα έναρξης: 21:00 – Νάουσα.

 

26 Aυγούστου: Έναρξη τριήμερου βιωματικού –πολιτιστικού Φεστιβάλ «Θέρος στην παριανή κατοικία» στη Μάρπησσα.Κάθε Αύγουστο στο όμορφο χωρίο της Μάρπησσας διοργανώνεται το τριήμερο φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» με κεντρική ιδέα διαδρομές μέσα από σημεία ενδιαφέροντος γύρω από την τοπική αρχιτεκτονική, την λαογραφία του νησιού με μουσική και εικαστικά δρώμενα, αναδεικνύει μοναδικά την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ταυτότητα του νησιού, δίνοντάς σας την ευκαιρία να γνωρίσετε την αυθεντική εικόνα της Πάρου. Μια εξαιρετική βιωματική εμπειρία αλληλεπίδρασης με τους κατοίκους του νησιού σας περιμένει να τη ζήσετε από κοντά στις 26|27|28 Αυγούστου, στην Μάρπησσα της Πάρου. Διοργάνωση: «Διαδρομές στη Μάρπησσα».

27 Αυγούστου: Πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου, με παραδοσιακό γλέντι στο χωριό στον Αμπελά.
27 Αυγούστου: 2η ημέρα Φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα»
28 Αυγούστου: Γιορτή Αγίου Ιωάννη Δέτη, στο μοναστήρι εντός του Περιβαλλοντικού & Πολιτιστικού Πάρκου (Paros Park) στις Κολυμπήθρες.
28 Αυγούστου: 3η ημέρα Φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα»
29 Αυγούστου: Άγιος Ιωάννης ο Καπαρός, πανήγυρις στις Λεύκες.

 

Σεπτέμβριος

3 & 4 Σεπτεμβρίου: Οινικές Διαδρομές Παρίων. Μία διημερίδα για την προβολή της οινικής ιστορίας της Πάρου, και της ανάδειξης της τοπικής οινοπαραγωγής. Περιλαμβάνει ξενάγηση οινοποιείων και τυροκομείων, γευστική δοκιμή παριανών κρασιών και τυριών, τρύγο και πάτημα σταφυλιών και γλέντι με Παριανή ορχήστρα. Δωρεάν συμμετοχήΤηλ.Επ. 6945533328 έως 28/08. Διοργάνωση: Σύλλογος Γυναικών Νάουσας.

8 Σεπτεμβρίου: Εορτασμός και πανήγυρις Παναγίας Φανερωμένης στα Μάρμαρα
9 Σεπτεμβρίου: Παράσταση Καραγκιόζη στο Άσπρο Χωριό
9 Σεπτεμβρίου: Έκθεση του Gabriele Klassen στον Δημοτικό Χώρο Τεχνών στην Παλαιά Αγορά – Παροικιά
10 Σεπτεμβρίου: Μουσικοχορευτική εκδήλωση του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Νάουσα Πάρου», στο προαύλιο της Παναγίας στη Νάουσα.
10 Σεπτεμβρίου: Έκθεση της Julia Muller με συμμετοχή 5 καλλιτεχνών. Διάρκεια: έως 18/9 στον Δημοτικό Χώρο Τέχνης «Αγ. Αθανάσιος» στη Νάουσα.
11 Σεπτεμβρίου: 16η Μικρασιατική Συνάντηση Πάρου & Εορτασμός Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Άσπρο Χωριό. Ένα παραδοσιακό γλέντι, με θαλασσινούς μεζέδες, κρασί και παραδοσιακή τοπική σούμα.

14 Σεπτεμβρίου: Πανηγύρι με χορευτικά συγκροτήματα για τον εορτασμό της «Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού» στην Αλυκή.

16 – 18 Σεπτεμβρίου: «Τα Καπετανέικα» στη Νάουσα. Μια γιορτή αφιερωμένη στη μνήμη του αρχιτέκτονα Κώστα Γουζέλη. Διήμερη εκδήλωση αναβίωσης της ναυτικής μας κληρονομιάς. Πανέμορφα, ξύλινα σκαριά, πλέουν το ένα πλάι στο άλλο στολίζοντας το λιμάνι της Νάουσας. Όπως σε καιρούς αλλοτινούς, μέσα από έναν θεαματικό αγώνα επίδειξης μέσα στον Ναουσαίικο κόλπο. Η εκδήλωση έχει σκοπό την προβολή της ναυτικής μας παράδοσης. Τέλος η γιορτή, ολοκληρώνεται με μουσικοχορευτικό γλέντι στη Νάουσα με τοπικά εδέσματα και κρασί, που κρατά μέχρι το πρωί.

 

 

 

 

 

 

 

17 Σεπτεμβρίου: 3ο Μουσικοχορευτικό Σταυροδρόμι στην Παροικιά. Διοργάνωση: Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «Τεχνηντάρι».
• 22 Σεπτεμβρίου: Εγκαίνια έκθεσης «Πάρος, ένας τόπος ονείρων», στον Δημοτικό Χώρο Τέχνης «Αγ. Αθανάσιος» στη Νάουσα. Διάρκεια ως 28/9.
• 25 Σεπτεμβρίου: Πανηγύρι Αγ. Ιωάννου Θεολόγου με νησιώτικη μουσική και χορευτικά συγκροτήματα. Ώρα έναρξης: 21:00 – Δρυός.

Αντίπαρος Πανηγύρια

Σεπτέμβριος

7 Σεπτεμβρίου: Πανηγύρι Παναγίας Φανερωμένης, στην πίσω πλευρά του νησιού. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος ή καΐκι.

 

*Από την έντυπη έκδοση ISLAND PAROS-ANTIPAROS