Τα “Καπετανέικα” τίμησαν την ελληνική ναυτοσύνη

«Τα Καπετανέικα» τίμησαν με μεγάλη λαμπρότητα την ελληνική ναυτοσύνη στη Νάουσα, έπειτα απο 3 χρόνια προσμονής λόγω της πανδημίας.

Η Ιστορία

Τα Καπετανέικα στην Πάρο, αποτελούν μια διήμερη εκδήλωση αναβίωσης της ναυτικής μας κληρονομιάς, με πανέμορφα, ξύλινα σκαριά που πλέουν το ένα πλάι στο άλλο στολίζοντας το λιμάνι της Νάουσας όπως σε καιρούς αλλοτινούς, σε έναν θεαματικό αγώνα επίδειξης μέσα στον Ναουσαίικο κόλπο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται τη 2η εβδομάδα του Σεπτέμβρη, και ολοκληρώνεται στη Νάουσα όπου Παριανοί και επισκέπτες ενώνονται σε μια μεγάλη παρέα. Τοπικά εδέσματα, παριανή γούνα, παστά, σούμα και κρασί, συνοδεύουν ένα γλέντι που κρατά μέχρι το πρωί.

Το πρόγραμμα

Ο απαλός Μαϊστρος που έπνεεε την πρώτη ημέρα στην Πάρο, ήταν ο καλύτερος άνεμος για το καλωσόρισμα των σκαφών, που ήρθαν απο πολύ μακριά για να τιμήσουν με την παρουσία τους, την όμορφη αυτή, διοργάνωση.

Την Παρασκευή κατάπλευσαν τα σκαριά και έγινε εγγραφή τους στο λιμάνι της Νάουσας.
Στις 17.00-18.00 πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση και ο αγιασμός του νεότευκτου ξύλινου τρεχαντηριού “Ναϊάς”. Στη συνέχεια το συνόδευσαν πίσω στη Νάουσα με καπετάνιο τον κατασκευαστή του, Πέτρο Αλιπράντη και πλήρωμα την ιστιοπλοϊκή ομάδα του Ναυτικού ομίλου ΝΑΪΑΣ.
Στις 19.00 πραγματοποιήθηκε το καλωσόρισμα του τρεχαντηριού στη Μαρίνα της Νάουσας.
Την επόμενη ημέρα στις 12.00 έγινε η εκκίνηση αγώνων επίδειξης των ξύλινων ιστιοπλοϊκών σκαφών. Νωρίς το απόγευμα στις 17:30 ολοκληρώθηκε ο κατάπλους στο Καρνάγιο. Η όμορφη φετινή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό γλέντι που κράτησε μέχρι νωρίς το πρωί.

Photos : Happy Frame Productions