Αναπαράσταση Κουρσαρικής βραδιάς στη Νάουσα

Τα Εννιάμερα της Παναγίας στη Νάουσα, γιορτάζονται με όλη τους τη μεγαλοπρέπεια με τριήμερες εκδηλώσεις στις 21 | 22 | 23 Αυγούστου. Αποκορύφωμα των εορτασμών η αναπαράσταση της Κουρσαρικής βραδιάς στις 23 Αυγούστου. Ενα ξεχωριστό φαντασμαγορικό δρώμενο, με αφορμή την επέτειο από την επιδρομή του Μπαρμπαρόσα στη Νάουσα, το 1537.

 

Νησιώτες και επισκέπτες γίνονται μια μεγάλη παρέα. Όλοι μετέχουν σε ένα τοπικό έθιμο αναβίωσης της επιδρομής των Κουρσάρων στην Πάρο και της μάχης που δόθηκε από τους νησιώτες για να κερδίσουν πίσω τις γυναίκες τους που είχαν απαχθεί.

Κάτοικοι του νησιού ντυμένοι με με βράκες, φουστάνια, μαντίλια και ζωνάρια, κάνουν ρεσάλτο στο γραφικό και κοσμοπολίτικο ψαροχώρι της Νάουσας, δημιουργώντας ένα σκηνικό που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Σε εποχές με Πειρατές, με κάστρα και φωτιές. Φυσικά από το σκηνικό δεν μπορεί να λείπει η μουσική και ο χορός. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω παρασύρουν τον κάθε επισκέπτη σε ένα ξέφρενο γλέντι.

Οι Πειρατές φτάνουν στο λιμάνι με καΐκια, δάδες και φωτοβολίδες, όπου κυνηγούν τις γυναίκες μέσα στα στενά της Νάουσας, κάνουν τους επισκέπτες μέρος της αναπαράστασης και της ιστορίας. Άλλοι ως κουρσάροι άλλοι με παραδοσιακές φορεσιές του νησιού, ως νησιώτες Παριανοί καταδιώκουν τους κουρσάρους και κερδίζουν πίσω τις γυναίκες τους. Αν η ημέρα αυτή σας βρει στην Πάρο, μην χάσετε αυτή τη μοναδική γιορτή, στο λιμανι της Νάουσας.

Ώρα έναρξης: 21:15

Νάουσα, Πάρος