Για τη γιορτή του Καράβολα στις Λεύκες

Η Γιορτή του Καράβολα είναι ουσιαστικά ένα λαϊκό πανηγύρι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, το πρώτο Σάββατο, μετά τις 15 Αυγούστου, στο ορεινό και παραδοσιακό χωριό της Πάρου, τις Λεύκες. Τη διοργάνωση αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο πολιτιστικός Σύλλογος Μ.Ε.Ε.Α.Σ. «ΥΡΙΑ ΛΕΥΚΩΝ».

Η λέξη καράβολας είναι Παριανή έκφραση η οποία χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει το μεγάλο σαλιγκάρι. Η γιορτή είναι μια ευκαιρία για τους Λευκιανούς να γιορτάσουν την διατροφική τους αγάπη για τους καραβόλους (έτσι κέρδισαν και το παρατσούκλι τους καραβολάδες) και λαμβάνει χώρα σ’ ένα τεράστιο διαμορφωμένο χώρο δίπλα από το κοινοτικό μέγαρο Λευκών και κάτω από το πευκοδάσος.

Η προετοιμασία της γιορτής αρχίζει μια εβδομάδα νωρίτερα έχοντας για εθελοντές σχεδόν όλους τους κατοίκους του χωριού και κυρίως τα νέα παιδιά. Γίνεται το μεγαλύτερο γλέντι του χωριού και η διασκέδαση το κέφι ο χορός κρατούν μέχρι τις πρωινές ώρες αφού την βραδιά συνοδεύουν νησιώτικα τραγούδια από παριανούς οργανοπαίκτες. Υπάρχει το παραδοσιακό φαγητό καραβόλοι σκορδαλιά με πατάτες βραστές, υπέροχα Παριανά τυριά, ρεβιθιά στο φούρνο και φυσικά άφθονο τοπικό κρασί.