Η ποδοσφαιρική παράδοση της Πάρου και οι τέσσερις σύλλογοί της

Tέσσερις ποδοσφαιρικούς συλλόγους μετρά η Πάρος, τον Α.Ο. Πάρου, τον Νηρέα Νάουσας Πάρου, τον Α.Ο. Μαρπισσαϊκό και τον Αστέρα Μαρμάρων, που έχει στον πάγκο του ως προπονητή τον σπουδαίο γκολτζή του παρελθόντος, Αλέκο Αλεξανδρή.

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια κίνηση μεταξύ των τεσσάρων ομάδων για την ύπαρξη μίας ισχυρής ομάδας στο νησί, που θα προκύψει μέσα από συνένωση. Τον Μάιο μάλιστα του 2020 έγινε η πρώτη συνάντηση των προέδρων και των τεσσάρων ομάδων του νησιού με αυτό ακριβώς το αντικείμενο.

Α.Ο. Πάρου: Η καλύτερη ομάδα του νησιού, που αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία Κυκλάδων, ενώ ο Α.Ο. Πάρου Β’ λαμβάνει μέρος στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας. Οι «γαλάζιοι» της Πάρου γεννήθηκαν το 1990, μέσα από τον πολιτιστικό σύλλογο «Αρχίλοχος». Το σκεπτικό ήταν η ομάδα να εκπροσωπήσει τόσο την Πάρο, όσο και την Αντίπαρο, στα επίσημα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Κυκλάδων. Αυτός είναι και ο λόγος που η ομάδα έχει στο σήμα της τα δύο νησιά (Πάρο και Αντίπαρο) και είναι η μόνη στη χώρα που αντιπροσωπεύει δύο νησιά.

Από τον Α.Ο.Π. έχουν περάσει χιλιάδες παιδιά όλα αυτά τα χρόνια. Παιδιά, που έμαθαν μέσα από το σωματείο το «ευ αγωνίζεσαι». Στο αθλητικό σχολείο του ΑΟΠ, ο αθλητής μαθαίνει από τα πρώτα του βήματα να σέβεται τις αποφάσεις του διαιτητή, να καταλαβαίνει τις έννοιες της αξιοκρατίας, της εμπιστοσύνης και των κανονισμών.

Αθλητικός Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νηρέας Νάουσας: Το 1959, μια παρέα από Ναουσαίους, που ανησυχούσαν για το μέλλον των παιδιών του χωριού, αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα σύλλογο. Το όνομα ξεπήδησε από τη θάλασσα, αφού και η ζωή της Νάουσας είναι η γαλάζια θεά. Τα πρώτα τμήματα ήταν το κολυμβητικό, κωπηλατικό, και το ποδοσφαιρικό. Τα χρόνια περνούν και, παρότι ο ΝΗΡΕΑΣ παρουσιάζει έντονη αθλητική δραστηριότητα κερδίζοντας τα τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου του 1967, 1972, 1978 , ο Σύλλογος μαραζώνει και περνά μια δύσκολη περίοδο μέχρι το 1979, όπου και αρχίζει μια νέα εποχή.

Νέοι άνθρωποι μπαίνουν στο σύλλογο και αρχίζει μια έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, παράλληλα με την αθλητική. Ήταν τότε το Φεβρουάριο του 1979, όπου αρχίζει και η έκδοση της «Μηνιάτικης Ενημέρωσης των Φιλάθλων της Νάουσας» από την οποία όλοι μαθαίνουν την πρόθεση της τότε κοινότητας να παραχωρήσει έκτασή της στο ΝΗΡΕΑ για να δημιουργηθεί το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου. Το 1981 γίνεται τροποποίηση καταστατικού και ο «Α.Ο ΝΗΡΕΥΣ» μετονομάζεται σε «Αθλητικό Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο (Α.Μ.Ε.Σ) ΝΗΡΕΑΣ».

Ο «Α.Μ.Ε.Σ ΝΗΡΕΑΣ» είναι, πλέον, αναγνωρισμένο σωματείο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και συνέβαλε στην ίδρυση της Ε.Π.Σ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, της οποίας αποτελεί και μέλος από το 1980, συμμετέχοντας στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου του νομού. Σταθμός στην ιστορία του Συλλόγου είναι η κατάκτηση, το 1987, της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα παίδων του νομού Κυκλάδων και η κατάκτηση το 1988 του εφηβικού πρωταθλήματος του νομού Κυκλάδων.

Τη δεκαετία του 90′ ένα μεγάλο όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Ο Σύλλογος, έπειτα από χρόνια σκληρής δουλειάς και προσπάθειας, επιτυγχάνει να κατασκευαστεί η αίθουσα πολιτιστικών-αθλητικών εκδηλώσεων καθώς και τα νέα αποδυτήρια. Πλέον, διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου από πολύ μικρές ηλικίες μέχρι ανδρική ομάδα, που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας Κυκλάδων.

Α.Ο. Μαρπισσαϊκός πέρα από το ποδόσφαιρο έχει και τμήμα μπάσκετ που αγωνίζεται στην Ε.Σ.Κ.Κυκλάδων.

Αστέρας Μαρμάρων: Ξέφυγε από τα στενά όρια της Πάρου και των Κυκλάδων το Σεπτέμβριο του 2019, όταν ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Αλέκο Αλεξανδρή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Στόχος είναι η άνοδος στην Α’ κατηγορία Κυκλάδων και στη συνέχεια, ακόμα ψηλότερα. Ο πρόεδρος της ομάδας, Βαζαίος Πετρόπουλος, πήρε την απόφαση να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο του Αστέρα Μαρμάρων και ξεκίνησε από τον προπονητή. Ο Αλεξανδρής έχει κάνει μια πολύ μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής με 504 αγώνες σε Βέροια, ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Λάρισα, Καλλιθέα, ΑΠΟΠ Κινύρας (ξεκίνησε από το Κιάτο όπου κατάγεται) και 249 τέρματα (τα περισσότερα 127 στον Ολυμπιακό σε 242 αγώνες).