Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου στεγάζεται στην αρχοντική Παροικία. Χτίστηκε το 1960 δίπλα στο Γυμνάσιο της πόλης και συγκαταλέγεται ως ένα απο τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, λόγω των εντυπωσιακών εκθεμάτων που βρέθηκαν σε ανασκαφές σε Πάρο και Αντίπαρο.

 

Ο κτιριακός χώρος του αρχαιολογικού μουσείου περιλαμβάνει δυο αίθουσες και ένα αίθριο. Στην Αίθουσα θα θαυμάσετε γλυπτά αρχαϊκών και κλασικών χρόνων. Στην Αίθουσα Β Νεολιθικά, Πρωτοκυκλαδικά, Μυκηναϊκά, Γεωμετρικά, Αρχαϊκά, Κλασικά, Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά ευρήματα γλυπτικής θα σας ταξιδέψουν στους αρχαίους χρόνους. Τέλος στο Αίθριο θα θαυμάσετε μοναδικά γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, τεφροδόχους και ένα υπέροχο ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκών χρόνων.

 

Στην επίσκεψή σας στο μουσείο αναζητήστε  τη «Χοντρή Κυρία» (5000 π.Χ.), την πρώτη σμιλευμένη ανθρώπινη μορφή, να σας καλωσορίζει.

 

Πιο κάτω, τα Κυκλαδικά ειδώλια και τα απομεινάρια του μυκηναϊκού ανακτόρου στις Κουκουναριές καθώς και τα ευρήματα των ανασκαφών στο Δεσποτικό. Θα σας εντυπωσιάσει το άγαλμα της Γοργώς με θυμωμένο πρόσωπο και φίδια γύρω από τη μέση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το άγαλμα της Νίκης της Πάρου, η όμορφη σιλουέτα της Αρηίδος και το Πάριον Χρονικόν. Μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά και στις προθήκες του μουσείου, όπου υπάρχουν ευρήματα από τα εργαστήρια κεραμικής και μαρμαρογλυπτικής, ενώ στον υπαίθριο χώρο εκτίθενται ψηφιδωτά που βρέθηκαν στην Παναγία Εκατονταπυλιανή.

 

Παροικιά, Πάρος  |  Τηλ: 2284021231

Email: efakyk@culture.gr

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Δευτέρα 08:00 – 15:30 (Τρίτη κλειστό)