Μουσείο Γλυπτικής «Ν. Περαντινού»

Ένα σπουδαίο μουσείο γλυπτικής φιλοξενείται στο λόφο της Μάρπησσας, στην ανατολική πλευρά της Πάρου. Το μουσείο φιλοξενεί τα έργα του Νίκου Περαντινού ενός γλύπτη, με καταγωγή από την Πάρο. Αρχικά το Μουσείο λειτούργησε αμέσως μετά το θάνατό του το 1991, στην Πάρο, σε μια μικρή αίθουσα. Αργότερα με την βοήθεια του Δήμου Πάρου και του Υπουργείου Πολιτισμού επεκτάθηκε και σήμερα βρίσκεται σ’ ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο ανακαινισμένο με πέντε μεγάλες αίθουσές που φιλοξενούν τα γλυπτά, έργα του Νίκου Περαντινού.

Λίγα λόγια για τον Νίκο Περαντινό

Ο Νίκος Περαντινός αφού αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών και το εργαστήριο του Θωμά Θωμόπουλου, συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Το 1964 γυρίζοντας από το Παρίσι, διορίζεται μόνιμος γλύπτης του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου εκτέλεσε σημαντικές αποκαταστάσεις αρχαίων γλυπτών. Παράλληλα, ιδρύει εργαστήρι Μαρμαρογλυπτικής στην Αγ. Άννα της Παροικιάς της Πάρου. Το 1974 ίδρυσε ιδιωτική σχολή γλυπτικής στην Πάρο, ι στην οποία μαθήτευαν δωρεάν οι νέοι του νησιού.

Πιστεύοντας και θέλοντας να δώσει μία συνέχεια στην παράδοση της Γλυπτικής στην Πάρο, είχε δημιουργήσει αυτό το εργαστήρι. Η Ακαδημία Αθηνών στις 23 Μαρτίου 1991 και λίγο πριν το θάνατο του τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, του απονέμει το Αριστείο Καλών Τεχνών στον τομέα της Γλυπτικής, ενώ λίγο μετά το θάνατο του δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ίδρυση του Μουσείου Γλυπτικής Ν. Περαντινός.

Μάρπησσα, Πάρος

Τηλ: 2284041217, 2284023851

Ώρες λειτουργίας: Ιουνιο με Αυγουστο από τις 7.00 εως τις 15.00