Μαριγούλα Ανουσάκη: Υφαίνοντας στον αργαλειό του 1858

Μπορεί να μιλά ώρες για την Πάρο της… Την πέτυχα το πρωί πίνοντας το καφεδάκι της, οπότε είχαμε πολύ χρόνο μπροστά μας. Η κουβέντα μας ξεκινά από τον καιρό στο νησί. «Χαρά Θεού είναι η Πάρος ακόμη και το χειμώνα», μου λέει και γρήγορα καταλαβαίνω ότι το νησί είναι η ζωή της. Και πώς θα γινόταν διαφορετικά, αφού η Μαριγούλα Ανουσάκη είναι γέννημα θρέμμα Παριανή.

Όπως μου εξηγεί από τότε που παντρεύτηκε «κρατούσε» την ξενοδοχειακή επιχείρηση του άντρα της, όμως όταν αρρώστησε η μητέρα της έπρεπε να τα «παρατήσει» όλα! «Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα υγείας στη μητέρα μου, ήρθα στο πατρικό μου για να την προσέχω. Έτσι, για να περνά η ώρα μου άρχισα να ασχολούμαι με τον αργαλειό που είχαμε στο σπίτι. Όταν η μητέρα μου έγινε και λίγο καλύτερα, μου έδειξε κάποια πράγματα και αυτό ήταν, τον αγάπησα βαθιά», λέει.

Ο αργαλειός αυτός μετρά αιώνες ζωής, είναι ένα σημαντικό κειμήλιο του 1858 που περνά από γενιά σε γενιά στην οικογένεια της κυρίας Μαριγούλας. Η ίδια, πλέον, συνεχίζει την παράδοση και την τέχνη φτιάχνοντας τις ωραιότερες τσάντες που έχετε δει, αλλά και πορτοφόλια, πατάκια για το σπίτι, μπρελόκ. Το υπέροχο των «αριστουργημάτων» της δεν είναι όμως μόνο το ότι φτιάχνονται στον αργαλειό, αλλά και το ότι όλα τα υφάσματα είναι ανακυκλώσιμα.

*Τηλ: 2284041582