Φτιάχνοντας παραδοσιακή σούμα στην Πάρο

Σαν φτάσει κάποιος στην πλανεύτρα Πάρο, μπορεί να δοκιμάσει πολλά τοπικά προϊόντα. Ένα από αυτά και η σούμα, ένα ποτό που ανήκει στην οικογένεια του τσίπουρου.

Οι Κατερίνα και Σταύρος Τσάβαλος, ιδιοκτήτες του «Καμάρανθου», του αγροκτήματος στο χωριό Καμάρι με τη δική του σούμα και μάλιστα διπλής απόσταξης, περιγράφουν όλη τη διαδικασία παραγωγής, μια γοητευτική διαδρομή που ξεκινά από το αμπέλι, συνεχίζει στο πατητήρι και καταλήγει στο ρακιδιό.

«Η δουλειά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αρχίζει μετά τον Δεκαπενταύγουστο και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο. Όλα τα στάδια έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και διαδικασίες. Εν πρώτοις το αμπέλι, στην περίπτωσή μας πολυποικιλιακό, χρειάζεται φροντίδα και προσοχή για να καρπίσει και να δώσει υγιές προϊόν. Τα σταφύλια μαζεύονται στον κατάλληλο χρόνο αφού ελεγχθούν τα επίπεδα των ζαχάρων. Ακολουθεί η διαδικασία του διαχωρισμού και της αποχύμωσης  και τέλος η διαδικασία της απόσταξης στο ρακιδιό, που στην Πάρο- όπως και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας- συνδυάζεται με παραδοσιακό φαγοπότι, τραγούδια, χορό και συμμέτοχους όλους τους συντελεστές της παραγωγής αλλά και όσους φίλους και γνωστούς το επιθυμούν», αναφέρουν.

Στον «Καμάρανθο», όμως, θα βρείτε πολλά αγαθά της παριανής γης. Βιολογικό ελαιόλαδο, εξαιρετικά παρθένο, που μάλιστα πέρσι διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό του Βερολίνου με το χάλκινο μετάλλιο ποιότητας, ελιές, ρόδια, σύκα, αμύγδαλα και χαρούπια, πολλά αρωματικά όπως ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, θρούμπι, δίκταμο, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, δυόσμο, αρμπαρόριζα, πρωταγωνιστούν. Όλη η παραγωγή, να σημειωθεί, είναι αυστηρά βιολογική, πιστοποιημένη για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και φυσικά οι ποσότητες είναι μικρές γιατί η «γη» είναι μόλις 23 στρέμματα.

Πώς δημιουργήθηκε το αγρόκτημα «Καμάρανθος»

Η Κατερίνα και ο Σταύρος ακολουθούν από την αρχή με συνέπεια τις αρχές της περμακουλτούρας (permaculture), δηλαδή της αξιοποίησης όλων των φυσικών δυνατοτήτων στην παραγωγική διαδικασία στην κατεύθυνση της αειφορίας. Αξιοποιούνται οι φυσικοί πόροι με σεβασμό στο αύριο, οι άνθρωποι του αγροκτήματος δεν πετούν τίποτα, ανακυκλώνουν και επενδύουν στην υγεία του εδάφους, χωρίς χημικά και φάρμακα.

Το αγρόκτημα είναι επισκέψιμο και ο κάθε επισκέπτης μπορεί να δει 700 περίπου δένδρα (ελιές, συκιές, ροδιές, αμυγδαλιές, χαρουπιές, ακακίες) καθώς και λίγες λεμονιές, κυδωνιές και βερικοκιές. Υπάρχουν καλλιέργειες 3.500 περίπου αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών  καθώς και αρκετές καπαριές και φραγκοσυκιές, αλλά και ζώνες αυτοφυούς βλάστησης που περιλαμβάνουν περίπου 250 διαφορετικά είδη τοπικής βλάστησης, μεταξύ αυτών εκλεκτό θυμάρι και άγριες ορχιδέες. Αμπέλι (4 τοπικές ποικιλίες) ενός στρέμματος καθώς και διάσπαρτα αμπέλια σε περιοχές του κτήματος δίπλα σε δένδρα, θερμοκήπιο με μπανανιές, φυσαλίδες, παπάγια, πάγκους ριζοβολίας και αναπαραγωγής φυτών καθώς και στεγασμένο κήπο λαχανικών και πειραματικών καλλιεργειών, ολοκληρώνουν το αγρόκτημα.

Μετά την ξενάγηση και την ενημέρωση των επισκεπτών,  οι τελευταίοι μπορούν να απολαύσουν στο κιόσκι του αγροκτήματος ένα δροσιστικό ή την εξαιρετική σούμα διπλής απόσταξης παραγωγής. Μπορούν να δοκιμάσουν τα εκλεκτά προϊόντα καθώς και κάποια τοπικά προϊόντα (ζυμωτό ψωμί του παραδοσιακού φούρνου της Αγκαιριάς, τυρί του τυροκομείου Πάριον). Στο αγρόκτημα υπάρχει όλη η γκάμα των προϊόντων σε ειδική βιτρίνα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ψωνίσουν.

Info

Καμάρι, Πάρος

Τηλ: 6988341929

farm@kamarantho.gr