Παντερονήσια & Δεσποτικό: Βουτιές σε καταγάλανα νερά

Η Πάρος και η Αντίπαρος δεν ξεχωρίζουν μόνο για τις κοσμοπολίτικες παραλίες τους και τα hot spots που όλοι γνωρίζουν και αγαπούν. Αυτά τα δύο νησιά διαθέτουν καλά κρυμμένους θησαυρούς, που όποιος τους ανακαλύψεις τους βάζει βαθιά στην καρδιά και το μυαλό του.

Ένας από αυτούς ακούει στο όνομα Παντερονήσια και πρόκειται για μία μικρή συστάδα με νησίδες και βραχονησίδες που έχει γίνει γνωστή και ως «Καραϊβική» του Αιγαίου. Τα κρυστάλλινα, σμαραγδένια νερά προσελκύουν φουσκωτά και σκάφη με τους ιδιοκτήτες τους να γοητεύονται από το θέαμα που αντικρίζουν. Από τα πιο γνωστά νησάκια της συστάδας, το Τηγάνι, το μεγαλύτερο όλων Παντερονήσι, όπου εντοπίζεται και ένα διαφορετικό σπήλαιο, καθώς πρόκειται για υποβρύχιο σε βάθος περισσότερων των 30 μέτρων. Οι εντυπωσιακοί και πολύχρωμοι σταλακτίτες πραγματικά αφήνουν έκθαμβο τον επισκέπτη του σπηλαίου, ο οποίος θα πρέπει να είναι έμπειρος δύτης. Η είσοδος των δυτών στο σπήλαιο γίνεται από ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα και βρίσκονται στο εσωτερικό του. Μέσα, μπορούν να βγάλουν τις μάσκες τους και να εξερευνήσουν το καταπληκτικό αυτό σπήλαιο με τους εντυπωσιακούς, πολύχρωμους σταλακτίτες.

Νοτιοδυτικά της Αντιπάρου, όμως, συναντά κάποιος το Δεσποτικό. Αν και ακατοίκητο πλέον, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το Δεσποτικό κατά τους προϊστορικούς και αρχαίους χρόνους -λόγω της κεντρικής θέσης του στις Κυκλάδες και του μεγάλου όρμου ανάμεσα στο νησί και στην Αντίπαρο, που παρείχε ασφαλές αγκυροβόλιο- έπαιξε σημαντικό ρόλο στον τομέα των θαλάσσιων οδών επικοινωνίας. Ένα μέρος ηρεμίας με ακτή με μικρούς όρμους και αμμώδεις παραλίες για να σταματήσετε με ένα σκάφος και να απολαύσετε. έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας.

Εκδρομή στο Δεσποτικό

Αναχώρηση από την Παροικία με κάποιες στάσεις: Κόλπος της Παροικίας, Δεσποτικό, Παραλία Φανερωμένη, Σπήλαια στο δρόμο προς Αντίπαρο. Ακόμη γίνονται καθημερινές αναχωρήσεις από Πούντα, όπου απολαμβάνετε το γύρο της Αντιπάρου με στάσεις για μπάνιο σε απομονωμένες παραλίες, στο Δεσποτικό αλλά και στα Παντερονήσια .

Εκδρομή στα Παντερονήσια

Ξεκινάτε από το λιμανάκι της Αλυκής και κάνετε την πρώτη στάση στα κρυστάλλινα νερά στα Παντερονήσια για 30 λεπτά. Δεύτερη στάση στην σπηλιά των πειρατών, ενώ ακολουθεί σύντομη στάση στις σπηλιές της Τρυπητής για φωτογραφίες. Τρίτη στάση στον Άγιο Μύρωνα για κολύμπι στα υπέροχα νερά, πριν την επιστροφή μας στην Αλυκή.