Οκτώβρης: Οι Καζανιές της παριανής σούμας ανάβουν

Αγαπημένη των Παριανών και όχι μόνο, η παριανή σούμα (τοπικό απόσταγμα) δεν αποτελεί ένα απλό ποτό. Είναι το κέρασμα που σε καλωσόριζε από παλιά στον τόπο, που φέρνει κοντά νησιώτες και επισκέπτες στα γλέντια του νησιού, που συνοδεύει τις τοπικές νοστιμιές, σε κάθε τραπέζι. Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας της σούμας για τους Παριανούς, ο μήνας που οι Καζανιές ανάβουν.

 

Είναι τότε, που προς τα τέλη του Οκτώβρη, μαζεύονται τα στρόφιλα (τα απομεινάρια των σταφυλιών) από τα αυγουστιάτικα πατητήρια. Τα στρόφιλα συλλέγονται με αγάπη και διατηρούνται σκεπασμένα, ώστε με την ζύμωσή τους να μετατραπούν τα σάκχαρα του σταφυλιού σε οινόπνευμα. Στη συνέχεια συλλέγονται και πάλι για να μπουν στη διαδικασία της απόσταξης. Η συνταγή πολλές φορές διαφέρει και είναι πάντα θέμα γούστου. Άλλοτε μαζί με τα στρόφιλα ανακατεύονται παξιμάδι, γλυκάνισος, σύκα ή σχινοκούκουδο. Το μυστικό πάντως της καλής σούμας είναι ξεκάθαρα η προεργασία μετά το πάτημα των σταφυλιών που προϋποθέτει να υπάρχει αρκετός μούστος στο βαρέλι και φυσικά η αγάπη τους γι’αυτό που κάνουν, για εκείνη τη γλυκειά πρώτη αναμονή της πρώτης γουλιάς.

Οι παριανές ποικιλίες σταφυλιών, Μαντηλαριά και Μονεμβασιά δίνουν όλα τους τα ξεχωριστά αρώματα στη σούμα. Η διαδικασία της απόσταξης ξεκινά τέλος Οκτώβρη και ολοκληρώνεται αρχές Νοέμβρη. Είναι τότε που οι Καζανιές παίρνουν φωτιά και όλοι μαζεύονται στα Ρακιδιά για τις πρώτες δοκιμές. Οι πρώτες γουλιές πάντα εγκαινιάζονται με τοπικούς μεζέδες στα τραπέζια των Ρακιδιών. Αγριομανίταρα, κάθε λογής θαλασσινά, με το χταπόδι και τις σουπιές να μονοπωλούν, λουκάνικα, μπριζολάκια, ντόπια ανθότυρα, ομελέτες και λαδοτύρια γεμίζουν τα τραπέζια στις Καζανιές. Είναι τότε που τα γέλια και οι χαρές, δεν αργούν να φουντώσουν ένα νησιώτικο γλέντι, για την καινούρια σούμα της χρονιάς.

 

 

Αν βρεθείτε αυτή τη περίοδο στην Πάρο και δείτε κάποια καμινάδα να καπνίζει, είναι ένα από τα 50 Ρακιδιά του νησιού. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε ένα από αυτά. Οι Παριανοί χαίρονται να μοιράζονται τις συνήθειές τους με τους επισκέπτες  και να τους μυούν σε αυτές … και η διαδικασία απόσταξης της σούμας, για τους Παριανούς είναι το πιο σημαντικό γεγονός του χρόνου.

Η διαδικασία παραγωγής της σούμας σηματοδοτεί το κλείσιμο της σεζόν και την έναρξη της χαλαρής πια χειμερινής περιόδου. Μετά την απόσταξη, αρχίζει το γλέντι και οι δοκιμές της σούμας δίνουν και παίρνουν. Τον χειμώνα με τα πρώτα κρύα όλοι μαζεύονται σε μικρά γλέντια στα σπίτια του νησιού. Ο καθένας φέρνει μαζί του τη δική του μπουκάλα σούμα και τότε τα πειράγματα δεν έχουν τελειωμό.

Η Πάρος έχει σίγουρα ακόμη πολύ παράδοση να διδάξει και να δώσει. Μπορεί… και τα καταφέρνει να μένει αναλοίωτη στο τέλος, αρκεί να θέλει κάποιος να τη γνωρίσει όπως πραγματικά είναι…στην ουσία της.

 

 

 

Photos: Αγρόκτημα Καμάρανθος

Τοπικά βιολογικά προϊόντα, παριανή σούμα διπλής απόσταξης , βιολογικό ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα

Καμάρι, Πάρος  |  Τηλ: 6988341929 | farm@kamarantho.gr