Το Πανηγύρι των Πειρατών και τα έθιμα

Το Πανηγύρι των Πειρατών γίνεται στα Εννιάμερα της Παναγίας, στις 23 Αυγούστου, με αφορμή την επέτειο από την επιδρομή του Μπαρμπαρόσα στη Νάουσα, το 1537. Τότε, οι άνδρες του θρυλικού κουρσάρου, έκλεψαν τις γυναίκες των Ναουσαίων και εκείνοι πολέμησαν για να τις πάρουν πίσω. Όσοι, όμως, βρεθούν αυτή την μέρα στο νησί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ή ακόμα και να πάρουν μέρος στη γιορτή των Κουρσάρων.

Το έθιμο της αναπαράστασης της πειρατικής επιδρομής ξεκίνησε το 1965 από μία παρέα Ναουσαίων, ενώ το 1985 μεταφέρθηκε στο μεγάλο λιμάνι λόγω της μεγάλης προσέλευσης των επισκεπτών. Για την αναβίωση του εθίμου, οι ντόπιοι, και συγκεκριμένα η εθελοντική ομάδα «Κουρσάροι» που αναλαμβάνει τη διοργάνωση ξεκινά τις προετοιμασίες από νωρίς. Μεταμορφώνονται σε «πειρατές» και περνούν με καΐκια στην απέναντι πλευρά του κόλπου της Νάουσας. Όταν φτάσει η μεγάλη στιγμή, κάνουν «επιδρομή» στα στενά του χωριού, ενώ οι ντόπιοι αντεπιτίθενται και καταφέρνουν να νικήσουν.

Η γιορτή ξεκινάει από το απόγευμα και όταν ο ήλιος δύει πειρατές και Ναουσαίοι ξεκινούν τις «συμπλοκές» με φωτοβολίδες, ρεσάλτο, λάφυρα, μονομαχίες για τα μάτια μιας γυναίκας, τα πλακόστρωτα στενά της Νάουσας γεμίζουν και η σούμα μαζί με τον χορό αντέχουν μέχρι το πρωί.

Το λιμάνι και τα στενά της Νάουσας γεμίζουν με κόσμο από τα γύρω χωριά αλλά και τουρίστες που συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν το θέαμα και να χορέψουν μπάλο και συρτό.