Κώστος

Χωμένο ανάμεσα στους λόφους Κέφαλο και Αντικέφαλο, 7χμ εξω από την Παροικία και σε υψόμετρο 160μ., βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πάρου, το Κώστος. Υπάρχουν διαφορες εικασίες για το ονομα του. Η πρωτη θέλει να αποτελεί παράφραση του όρου «Acosta» που σημαίνει μακριά από την παραλία . Μία άλλη εκδοχή, είναι οτι οφείλει την ονομασία του στα άνθη του ομώνυμου λουλουδιού “Κώστος” που φυτρώνει στην περιοχή. Ωστοσο υπαρχει και τρίτη που λέει ότι επειδή η ίδρυση του χωριού τοποθετείται στα χρόνια της Ενετοκρατίας, γι’ αυτό δεν αποκλείεται η ονομασία του να προέρχεται από τη λατινική λέξη «Custodia» που δηλώνει τη φρουρά που πιθανότατα υπήρχε στο χωριό λόγω της τοποθεσίας του.

Όπως και να έχει πρόκειται για ένα μέρος με μεγάλη ιστορία που αξίζει τον κόπο να τον επισκεφτεί κανείς. Στο κέντρο του χωριού δίπλα σε ένα μικρό αλσάκι είναι ο ναός της ενορίας Άγιος Παντελεήμονας. Αξιοθέατα στο χωριό, είναι το σπίτι του μεγάλου δασκάλου του γένους του Αθανάσιου του Πάριου που ανέπτυξε μεγάλη συγγραφική δράση και δίδαξε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τις κρίσιμες στιγμές της προετοιμασίας της Επανάστασης.

Σε κεντρικό σημείο του χωριού θα βρείτε και το μνημείο αφιερωμένο σε εκείνον. Ενδιαφέρον έχει όμως και μια βόλτα στα σοκάκια του χωριού, με στάση στο παραδοσιακό καφενείο της πλατείας για μια σούμα,το παραδοσιακό ποτό της Πάρου, συνοδευόμενη από τοπικές λιχουδιές. Λίγο έξω από τον οικισμό θα δούμε τα παλιά πλυσταριά, που πρόσφατα ανακαινίστηκαν. Σε κοντινή απόσταση, με κατεύθυνση δυτικά, πίσω από τα λατομεία, βρίσκεται ο οικισμός “Μαράθι”, όπου ένα καινούργιο μονοπάτι οδηγεί στα αρχαία λατομεία.

Στον Κώστο γίνονται τρία μεγάλα πανηγύρια τους καλοκαιρινούς μήνες, στη μνήμη του Αθανάσιου Πάριου (24 Ιουνίου), της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) και του Αγίου Παντελεήμονος, προστάτη του χωριού, (27 Ιουλίου).