Τομ Χανκς: Ο αιώνιος «ναυαγός» της Αντιπάρου

Η αγάπη του και η σχέση ζωής που έχει αποκτήσει με την Ελλάδα και την Αντίπαρο δεν χωρά σε γραμμές και δηλώσεις. Είναι κάτι πολύ πιο βαθύ και ο Τομ Χανκς το αποδεικνύει με την πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί.

Περνά τα καλοκαίρια του ως ένας κοινός θνητός στo όμορφο κυκλαδονήσι, επισκέπτεται τα στέκια των ντόπιων, μιλά με τον κόσμο τριγύρω του, λατρεύει τις καταδύσεις και τις περιπατητικές διαδρομές, απαθανατίζει το φυσικό πλούτο με το φακό του, διαφημίζει τη χώρας μας στη Μέκκα του κινηματογράφου, μα κυρίως νιώθει Έλληνας και δεν παραλείπει να βοηθά όταν οι συνθήκες το απαιτούν, ξεχωρίζοντας για τη φιλανθρωπική του δράση.

«Είναι μεγάλη μου τιμή, είμαι Έλληνας ουσιαστικά εδώ και 32 χρόνια», δήλωνε πριν κάποιους μήνες όταν ερωτήθηκε για την τιμητική του πολιτογράφηση ως Έλληνας από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. «Η Ελλάδα είναι ένα καταφύγιο. Η οικογένεια μου πηγαίνει εδώ και χρόνια. Έχω πάει σε όλον τον κόσμο, στα πιο όμορφα μέρη του κόσμου, κανένα όμως δεν ξεπερνά την Ελλάδα. Η γη, ο ουρανός, το νερό. Είναι καλά για την ψυχή σου. Είναι μέρος που σε γιατρεύει. Ιδίως αν βάλεις τον εαυτό σου σε αυτό το φανταστικό, το πραγματικά φανταστικό πρόγραμμα να κοιμάσαι ως το μεσημέρι, να ξενυχτάς ως τις 3 το πρωί, συζητώντας σε μια ταβέρνα. Είναι η καλύτερη ζωή που μπορεί να έχει κάποιος», είχε συμπληρώσει.

Πώς ξεκίνησαν όλα…

Ένας από τους πλέον ακριβοπληρωμένους και ταλαντούχους stars της παγκόσμιας βιομηχανίας θεάματος, που έχει αφήσει μεγάλο έργο στην έβδομη τέχνη και αξέχαστες ερμηνείες όπως αυτή του «Ναυαγού», έχει δημιουργήσει άρρηκτες σχέσεις με τη χώρα μας.

Το 1988, όταν παντρεύτηκε την ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Ρίτα Γουίλσον, η τελευταία αποφάσισε να τον μυήσει στις ομορφιές των νησιών μας, στις παραδόσεις, στη νοοτροπία των ανθρώπων. Το καλοκαίρι του 1999 ήταν όμως η χρονιά που ξεκίνησε αυτό το μαγικό ταξίδι στην Αντίπαρο. Το ζευγάρι πήρε την απόφαση να κάνει μια καλοκαιρινή κρουαζιέρα στη Μεσόγειο με θαλαμηγό. Mε προτροπή του καπετάνιου βρέθηκαν στο κυκλαδονήσι και γοητεύτηκαν με το μέρος όπου γυρίστηκε κάποτε η Μανταλένα.

Έπειτα από τρία χρόνια και χάρη στη φίλη τους Μαριάννα Λάτση, βρέθηκαν ξανά εκεί για ολιγοήμερες διακοπές. Το 2004 πήραν την απόφαση να κάνουν την Αντίπαρο δεύτερο σπίτι τους αγοράζοντας μια έκταση ανάμεσα στα Γλυφά και στη Χώρα. Σε μια έκταση περίπου 6 στρεμμάτων έχτισαν το εντυπωσιακό σπίτι τους, 450 τετραγωνικών, σε νησιωτικές γραμμές, το οποίο διαθέτει τέσσερις κρεβατοκάμαρες και έναν ξενώνα, που συχνά χρησιμοποιείται από διάσημους φίλους του Χανκς και της Γουίλσον για καλοκαιρινές διακοπές.

Αυτό, όμως, που μετρά είναι το ότι πρόκειται για το ησυχαστήριο και των δύο, το μέρος που μπορούν να ζουν ανενόχλητοι την καθημερινότητά τους, χωρίς τα φλας των φωτογράφων και τους δημοσιογράφους να καραδοκούν. Είναι το σπίτι με θέα το απέραντο γαλάζιο που τους κάνει να ερωτεύονται ξανά και ξανά… την Ελλάδα και την Αντίπαρο.