«Πάριον Τυροκομείο»: Όταν η παράδοση συναντά την απόλαυση

«Να ζήσω σε ένα νησί και να κάνω αυτό που αγαπώ» είναι μια σκέψη που περνάει από το μυαλό των περισσοτέρων κάθε φορά που αποχαιρετούν έναν αγαπημένο τόπο των καλοκαιρινών διακοπών. Και ύστερα είναι και αυτοί που κάνουν αυτό το όνειρο πράξη. Οι οραματιστές, που παίρνουν το ρίσκο να βιοποριστούν εκτός Αθηνών, μετατρέποντας τα στοιβαγμένα σε μόνο μερικές ημέρες καλοκαίρια σε τρόπο ζωής.

Η Κατερίνα Μόσχου είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που τόλμησαν να βγουν από το comfort zone τους και να ζήσουν την όμορφη αλλά και απαιτητική ζωή του νησιού. Το πρόσωπο πίσω από το «Πάριον Τυροκομείο» θυμάται τον εαυτό της, μικρό παιδί ακόμα, να ανυπομονεί να κλείσουν τα σχολεία για να βρεθεί στην Πάρο και συγκεκριμένα στο τυροκομείο της γιαγιάς Κατίνας. Αρκετά χρόνια μετά, η γιαγιά δε βρίσκεται πλέον στη ζωή, όμως η εγγονή της μπορεί να υπερηφανεύεται ως άξια συνεχιστής της παράδοσης της.

Με αγάπη για τη φύση και με πίστη ότι τα κυκλαδίτικα προϊόντα είναι μοναδικά λόγω των κλιματικών συνθηκών και με πυξίδα το παιδικό της όνειρο, το «Πάριον Τυροκομείο» γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2017,  περίπου 2 χλμ. από την Μάρπησσα στον επαρχιακό δρόμο προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Καθημερινά με μεράκι και όρεξη, συλλέγεται ντόπιο παριανό γάλα από επιλεγμένες φάρμες και παραγωγούς. Στη συνέχεια, μέσα σε λίγες ώρες από την συλλογή του, το γάλα δέχεται επεξεργασία με σύγχρονες μεθόδους και πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του καταναλωτή. Τα προϊόντα δεν περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά για την παρασκευή τους, διατηρώντας έτσι την αγνή παράδοσή τους.

parion

«Οι δυσκολίες του επαγγέλματος είναι σαφώς ο ανταγωνισμός, καθώς υπάρχει πληθώρα προϊόντων να επιλέξει ο καταναλωτής άρα κάθε φορά πρέπει να ξεπερνάς των εαυτό σου. Σαφώς θα πρέπει να σκεφτούμε ότι τα τοπικά προϊόντα των Κυκλάδων δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές άλλων περιοχών, εντός κι εκτός Ελλάδας, καθώς το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Γι’ αυτό η φιλοσοφία μου στην παραγωγή προϊόντων είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα, να τηρούμε όσο το δυνατόν τις παραδοσιακές τεχνικές πάντα εναρμονισμένες με τις νομοθετικές απαιτήσεις για την ασφάλεια του καταναλωτή και σαφώς όλα να γίνονται με αγάπη και μεράκι. Πλεονέκτημά μας είναι οι ιδιαίτερες γεύσεις και όχι μεγάλες παραγωγές», τονίζει η Κατερίνα.

«Το αιγαιοπελαγίτικο κλίμα, ο ήλιος, η αλμύρα της θάλασσας, ο αέρας δίνουν την ξεχωριστή γεύση σε όλα τα προϊόντα στις Κυκλάδες. Το ντόπιο παραγόμενο γάλα από ζώα που εκτρέφονται με παριανές ζωοτροφές δεν μπορεί παρά να έχει ιδιαίτερα αρώματα και κατ’ επέκταση τα τυροκομικά προϊόντα να διαφέρουν στην γεύση και να έχουν μια ξεχωριστή νότα. Έχω την αίσθηση, χωρίς να είναι ο κανόνας απλά η άποψή μου, ότι τα κυκλαδίτικα τυριά είναι πιο πικάντικα. Ανάλογα με την εποχή και το είδος γάλακτος που υπήρχε παραγόταν και το αντίστοιχο τυρί με σκοπό να διατηρηθεί επί μακρόν μιας και παλιά δεν υπήρχαν ψυγεία και δεν παστεριωνόταν το γάλα. Οι τεχνικές τυροκόμισης και το κυκλαδίτικο γάλα – στην προκειμένη το παριανό – κάνει τα τυριά ξεχωριστά», προσθέτει.

Στο «Πάριον Τυροκομείο» παράγονται κεφαλοτύρι, μυζήθρα νωπή, ανθότυρο, ξινοτύρι, γιαούρτι παραδοσιακό αλλά και στραγγιστό, ενώ σκοπός της Κατερίνας είναι να επεκτείνει την ποικιλία των προϊόντων, πάντα με σεβασμό στην παράδοση και τον καταναλωτή. Τα τυροκομικά προϊόντα διατίθενται προς πώληση σε όλα τα super market και τα delicatessen του νησιού – ανάμεσά τους και το «Μελίσσι Delicatessen» – καθώς και στην Αντίπαρο.

Local tips: «Εδώ και τρία χρόνια που μένω μόνιμα στο νησί έχω γευτεί μοναδικές γεύσεις και υπέροχα φαγητά λόγω των ντόπιων πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται, έχω ευχαριστηθεί να βλέπω τους κάτοικους να ασβεστώνουν τα σπίτια τους, τις μάντρες και τα καλντερίμια (το θεωρώ ένδειξη νοικοκυροσύνης και καθαριότητας) κι έχω ευχαριστηθεί να βλέπω τους Παριανούς να χορεύουν τόσο άψογα μπάλο σαν γνήσιοι νησιώτες! Η Πάρος είναι ένα νησί με ιστορία, με πολλές δραστηριότητες στην προσπάθεια διαφύλαξης της πολιτισμικής της κληρονομιάς, με ξεχωριστές γεύσεις για όποιον θελήσει να δοκιμάσει τοπικά εδέσματα, με φοβερές παραλίες και όλα αυτά μαζί συνθέτουν την εικόνα του νησιού».

Αγ.Αναστασία Μάρπησσα, Πάρος

 Τηλ: 6973525591