Οι ναυτικοί όμιλοι και η παράδοσή τους

Η Πάρος και η Αντίπαρος δεν θα μπορούσαν να μην διατηρούν τους δικούς τους ναυτικούς ομίλους, που ξεχωρίζουν σε όλη την Ελλάδα για την παράδοση και την ιστορία τους.

Ο Ναυτικός Όμιλος Πάρου ιδρύθηκε το 1992 από μία ομάδα ανθρώπων με κοινό όραμα και ιδιαίτερη αγάπη για τη θάλασσα. Πρόεδρος του είναι ο Ηλίας Κουντρομιχάλης. Πρώτος πρόεδρος του ΝΟΠ διετέλεσε ο Δημήτριος Βρακάς (1992-1996) και κάθε χρόνο διεξάγονται αγώνες ιστιοπλοΐας στην μνήμη του. Διοργανώνει διασυλλογικούς και πανελλήνιους αγώνες ιστιοπλοΐας και προπονητικά camp, ενώ σκοπός του είναι ο παιδαγωγικός ρόλος στην σχέση με το υγρό στοιχείο και η ταυτόχρονη ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών του για την συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες.

Ένας Όμιλος με μεγάλη ιστορία, πια, χάρη στον οποίον η ιστιοπλοΐα και η κολύμβηση γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη και ανάδειξη στην Πάρο. Περισσότερα από 2000 παιδιά και ενήλικες έμαθαν ιστιοπλοΐα και κολύμβηση από υπεύθυνους εξειδικευμένους εκπαιδευτές και προπονητές. Σήμερα είναι αναγνωρισμένο Αθλητικό Σωματείο και ενεργό μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με συμμετοχές σε αγώνες Παγκοσμίων, Πανευρωπαϊκών, Πανελληνίων και Περιφερειακών διοργανώσεων.

Ο ΝΑΙΑΣ (Ναυτικός Όμιλος Νάουσας Πάρου) μετράει 88 χρόνια ζωής, καθώς ιδρύθηκε το 1932 με πρωτοβουλία του Εμμ. Σαγκριώτη (1857-1937),εκπαιδευτικού και μεγάλη συμμετοχή των νέων του χωριού και των δύο φύλων. Μορφωτικός, πολιτιστικός, και κοινωνικός, στεγάζεται στο σπίτι του Εμμ. Σαγκριώτη και εκεί πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις εκπαιδευτικού και μορφωτικού χαρακτήρα. Οι ομάδες που λειτουργούν στον Όμιλο είναι Ιστιοπλοΐας, Κολύμβησης, Ναυτικής Παράδοσης, Περιβάλλοντος, Εγκαταστάσεων – Εργασιών, Εικαστικών, Γραμματειακής Υποστήριξης και φυσικά Κοινωνικών Εκδηλώσεων- Πανηγυριών.

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος ( Μ.Ε.Α.Σ.) ΩΛΙΑΡΟΣ ANTIΠΑΡΟΥ, όπως είναι το πλήρες όνομα του Ναυτικού Ομίλου Αντιπάρου, ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την διάδοση και παροχή εκπαίδευσης στους κατοίκους του νησιού, σχετικά με θαλάσσια αθλήματα, αλλά και την ενεργή συνεισφορά στα πολιτιστικά δρώμενα.

Πολλά παιδιά κάθε ηλικίας συμμετέχουν κάθε χρονιά στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προπονήσεις του ομίλου. Κάθε έτος λειτουργούν δύο τμήματα ιστιοπλοΐας: αρχαρίων και προχωρημένων ενώ κάθε καλοκαίρι λειτουργεί και τμήμα θαλάσσιας κολύμβησης. Τα τελευταία χρόνια συμβάλει δυναμικά στην τοπική κοινωνία με την διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως ο κολυμβητικός διάπλους Πάρου-Αντίπαρου, αγώνες τρεξίματος, ιστιοπλοΐας, ορεινής ποδηλασίας και μαραθώνιου αγώνα στην Αντίπαρο.