Μάρμαρα

Τα Μάρμαρα βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της Πάρου, 14 χιλιόμετρα από την Παροικία.  Πρόκειται για ένα αγροτικό χωριό που πήρε το όνομά του από τον μεγάλο αριθμό των μαρμάρων που βρέθηκαν διασκορπισμένα περιμετρικά του οικισμού και έχουν ενσωματωθεί στα σπίτια και στα εκκλησάκια του χωριού. Οι κάτοικοί του το ονόμαζαν και Αρχοντοχώρι, από τα αρχοντικά σπίτια που υπήρχαν σε αυτό. Το κύριο χαρακτηριστικό του τόπου είναι η παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική στα σπίτια αλλά και τα ασβεστωμένα σοκάκια του χωριού. Στο κάτω μέρος του χωριού υπάρχουν μαρμάρινες γούρνες, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από τμήματα κιόνων από παριανό μάρμαρο προερχόμενα πιθανόν από κάποιο αρχαιοελληνικό ναό που υπήρχε στην περιοχή.

Στη μεταγενέστερη εποχή χρησιμοποιήθηκαν από τις νοικοκυρές του χωριού για το καθαρισμό των ενδυμάτων τους. Το νερό το αντλούσαν από πηγάδι που υπήρχε πλησίον τους. Στο χωριό δεσπόζει κατάλευκος ο ναός του Ταξιάρχη, ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου με τα τρία διαφορετικής τεχνοτροπίας κωδωνοστάσια και το οικόσημο των Σομμαρίπα στην είσοδο. Υπάρχουν όμως πολλά ξωκλήσια, ανεμόμυλοι, αλλά και γόνιμα χωράφια, γι’ αυτό οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους ασχολούνται με τις καλλιέργειες. Λίγο έξω από τα Μάρμαρα βρίσκεται η Πέρα Παναγιά, μια εκκλησία δίκλιτη και τρεις καμάρες που συνδέουν τα δύο κλίτη και στέκονται πάνω σε αρχαίες κολώνες. Το ένα κλίτος είναι αφιερωμένο στη γέννηση της Θεοτόκου και το δεύτερο στον Άγιο Νικόλαο.

Σημαντική στιγμή για την περιοχή ήταν η ανακάλυψη στο βουνό Αντικέφαλο των αρχαίων κεραμείων. Λέγεται ότι στο ίδιο σημείο βρίσκεται θαμμένη η αρχαία πόλη Υρία. Αν βρεθείτε στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην καρδιά του χωριού τη Μεγάλη Παρασκευή θα νιώσετε την συγκίνηση να σας πλημμυρίζει.

Η κατανυκτική περιφορά του επιταφίου μέσα από τα στενά δρομάκια του χωριού ξεδιπλώνει τις ημέρες των παθών του Χριστού. Οι αναπαραστάσεις που αναβιώνουν στη μνήμη μας, όπως ο μυστικός δείπνος, η πορεία προς το Γολγοθά, η Σταύρωση του Ιησού κ.λπ. γίνονται με μεγάλο σεβασμό προς τις γραφές από νέους και νέες του χωριού.

Στις 17 Ιουλίου, της Αγίας Μαρίνας, καθώς και στις 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής της Πέρα Παναγιάς, γίνονται διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις στο χωριό.