Παροικιά

Η Παροικιά είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης, στις παρυφές του λόφου της Μονής των Αγίων Αναργύρων και γειτονεύει με τις περιοχές Κριός, Καλάμι, Παράσπορος, Κακάπετρα, Αγία Ειρήνη, Σωτήρες, Γλυσίδια, Πούντα και Κάμπος. Θεωρείται το πολιτιστικό κέντρο του νησιού και διακρίνεται για την εξαίρετη Κυκλαδική αρχιτεκτονική της.

Ανακαλύψτε τα σοκάκια της παλιάς πόλης γύρω από το Κάστρο αλλά και από τον παραλιακό δρόμο. Ταξιδέψτε στους αιώνες και στην ιστορία του νησιού μέσα από τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια, τα νεοκλασικά αρχοντικά, τα αρχαία μνημεία, τα γεφυράκια και τις κρήνες, τις μικρές εκκλησιές. Το ενετικό κάστρο στην παλιά αγορά, ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, ο λόφος της Αγίας Άννας με τους δύο μύλους, σήμα κατατεθέν της Πάρου, οι αιωνόβιοι φοίνικες στην παραλιακή (οδός Γιάννη Πάριου) και κάθε είδους μαγαζιά έλκουν τους επισκέπτες.

Σιγουρα όμως το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Παροικιάς και σημείο αναφοράς της Χριστιαννικής Πίστης, είναι η πασίγνωστη εκκλησία της Παναγιάς Εκατονταπυλιανής, χτισμένη τον 6ο αιώνα, και το Βυζαντινό εκκλησιαστικό μουσείο της. Κοντά στην Παροικιά, 4χλμ νοτιοδυτικά της, βρίσκεται η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, ένας καταπράσινος βιότοπος της Πάρου, όπου θα δείτε τις πεταλούδες του είδους Tiger moth. Η πρωτευουσα της Παρου δεν υστερεί καθόλου και στις επιλογές διασκέδασης. Μόλις δύσει ο ήλιος αρχίζει η νυχτερινή ζωή της πόλης με cafe, μπαράκια, χώρους με ζωντανή μουσική, clubs, που διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η μεγαλύτερη εκδήλωση βέβαια της πόλης γίνεται το Δεκαπενταύγουστο στην γιορτή της Εκατονταπυλιανής, κατά την οποία γιορτάζει όλο το νησί.

Basic Photo (churh & flags) :  Matteo Beltrama