Νάουσα

Η Νάουσα είναι σίγουρα από τους πιο διάσημους οικισμούς των Κυκλάδων. Και αυτό γιατί ξέρει καλά να συνδυάζει το παλιό με το καινούριο, την πολιτισμική κληρονομιά με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Εδώ μπορούν και συμβιώνουν όλα αρμονικά. Έχοντας διατηρήσει τον αυθεντικό νησιωτικό χαρακτήρα της αλλά και την κοσμοπολίτικη αίγλη της, η Νάουσα είναι για τους επισκέπτες το επίκεντρο της Πάρου.

Είναι χτισμένη γύρω από ένα πανέμορφο, ασφαλές λιμανάκι πλημμυρισμένο με ψαροκάικα. Οι παλιές αποθήκες των ψαράδων έχουν μετατραπεί σε ταβέρνες, καφενεία και ουζερί που σερβίρουν φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες.  Προχωρώντας στο εσωτερικό της ανακαλύπτεις ένα δίκτυο από στενά δρομάκια, ασπρισμένα και φωτεινά, σύμφωνα με τον παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ ενώ παράλληλα διατηρεί την ομορφιά της Βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής.

Στην πλατεία της με τους πανύψηλους ευκάλυπτους, βρίσκεται η Εκκλησία της Παντάνασσας. Στο ύψωμα του χωριού είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που φαίνεται από όλες τις πλευρές της πόλης. Επίσης, γύρω από τη Νάουσα υπάρχουν μοναστήρια όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει περίτεχνα τέμπλα και τοιχογραφίες. Είναι το μοναστήρι του Άη-Γιάννη Δέτη, η μονή Αγίου Αθανασίου, η μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Η τουριστική υποδομή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη σε σχέση με άλλες περιοχές της Πάρου και ετσι μπορείτε να βρείτε τα πάντα στο κέντρο της. Η Νάουσα φιλοξενεί δημοφιλή φεστιβάλ όπως η γιορτή Ψαριού & Κρασιού την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και η “Κουρσάρικη Νύχτα” στις 23 Αυγούστου, όπου γίνεται αναπαράσταση πειρατικής επιδρομής, την οποία ακολουθεί φαγοπότι και χορός.