Μάρπησσα

Η Μάρπησσα ή όπως λεγόταν παλιότερα Τσιπήδος, ειναι χτισμένη στην κορυφή ενός μικρού λόφου, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει ο ναός της Μεταμόρφωσης. Είναι ενας πανέμορφος οικισμός με πλακόστρωτα σοκάκια, αιγαιοπελαγίτικη ατμόσφαιρα και πολλά παλιά σπίτια, που χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα. Θα το συναντησετε 17 χιλιόμετρα ανατολικά της Παροικιάς σε υψόμετρο 40 μέτρων.

Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη με ωραίες ταβέρνες και καφενεία στην πλατεία του χωριού. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της Μάρπησσας, ξεχωρίζουν το Μουσείο Γλυπτών Περαντινού, το Λαογραφικό μουσείο στην πλατεία Αγίου Νικολάου, η μεγάλη βυζαντινή εκκλησία της Μεταμόρφωσης και το μνημείο του Νικόλα Στέλλα. Ο Στέλλας ήταν ένας 23χρονος νέος που πλήρωσε με τον θάνατο την αντίστασή του στους Γερμανούς κατακτητές, στις 22 Μαϊου του 1944. Αναζητήστε, μες στα στενά, το μικρό παρεκκλήσι του Ευαγγελισμού και μπείτε για να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο, επιχρυσωμένο τέμπλο και το καμπαναριό. Στην μικρή πλατεία του χωριού είναι οι τέσσερις ανεμόμυλοι, χαρακτηριστικοί της Πάρου και από κει ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στη μονή του Αγίου Αντωνίου. Το μοναστήρι είναι χτισμένο στον λόφο Κέφαλο, απ’ όπου η θέα προς τη θάλασσα και τα γύρω νησιά είναι από τις ομορφότερες της Πάρου.

Ιδιαίτερη εμπειρία είναι το Πάσχα στη Μάρπησσα, με την αναπαράσταση των Παθών τη Μεγάλη Παρασκευή και το Πασχαλινό γλέντι. Αν πάλι προγραμματίζετε τις διακοπές σας τον Αύγουστο, θα πρέπει να εντάξετε στις δραστηριότητές σας στο τριήμερο φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα που διοργανώνεται τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου.