Λεύκες

Οι Λεύκες είναι το πιο ορεινό χωριό της Πάρου και το πιο πράσινο. Χτισμένος κάτω από έναν λόφο κατάφυτο από πεύκα, αυτός ο οικισμός ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου. Πήρε το όνομά του από τις λεύκες που κυριαρχούσαν στην περιοχή. Τα σπίτια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πρόσφυγες που ήρθαν από την Κρήτη αλλά και ντόπιοι οι οποίοι επέλεξαν το βουνό για να χτίσουν το χωριό τους από το φόβο των πειρατών.

Η κεντρική οδός του χωριού λέγεται «Ράμνος». Εδώ θα βρειτε εκτός από πολλά τουριστικά μαγαζιά, ταβερνάκια, όμορφα νεοκλασικά κτίσματα, την πρώην κοινότητα και το Σπίτι της λογοτεχνίας. Σε όλη τη βόλτα στον Ράμνο, η θέα προς τις ανατολικές ακτές είναι εξαιρετική.

Στο τέρμα του δρόμου είναι χτισμένος ο ναός της Αγίας Τριάδας, εντυπωσιακός, χτισμένος το 1835, από παριανό μάρμαρο. Είναι τρίκλιτη βασιλική, με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, και δύο μεγάλα καμπαναριά, εξαιρετικό δείγμα της δουλειάς από έμπειρους παριανούς μαρμαρογλύπτες. Στους λόφους, γύρω από το χωριό, στέκουν ανεμόμυλοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν αναπαλαιωθεί. Από τις Λεύκες ξεκινά και η Βυζαντινή οδός, ένα μοναδικό μαρμαρόστρωτο μονοπάτι 1000 ετών και 3,5 χιλιομέτρων, που κινείται παράλληλα με τον αμαξωτό δρόμο και ενώνει τις Λεύκες με το χωριό Πρόδρομος.

Στις Λεύκες, εκτός από διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο πολιτιστικός Σύλλογος ΥΡΙΑ, γίνεται και η γιορτή του Καράβολα. Η γιορτή του Καράβολα είναι μια ευκαιρία για τους Λευκιανούς να γιορτάσουν το τέλος του καλοκαιριού. Δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία, γίνεται στο τέλος Αυγούστου και τη διοργάνωση αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκών ΜΕΑΣ Υρία.

Υπάρχει φαγητό όπως καράβολες (μεγάλα σαλιγγάρια όπως λέγονται στην Πάρο), σκορδαλιά, αμπελοφάσουλα, παραδοσιακά τυριά, ρεβίθια στο φούρνο και φυσικά άφθονο κρασί. Είναι το μεγαλύτερο γλέντι του χωριού και η διασκέδαση κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού τη βραδιά συνοδεύουν νησιώτικα τραγούδια! Εάν βρεθείτε εκείνη την εποχή στο νησί της Πάρου, σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε το χωριό των Λευκών και το πανηγύρι του Καράβολα.