Πρόδρομος

Το χωριό Πρόδρομος θα το βρείτε σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από τις Λεύκες. Το πρώτο του όνομα ήταν Δραγουλάς ή «Τραγουλάς» από το θεό Απόλλωνα τον Τράγειο που λατρευόταν απ’ τους βοσκούς ενώ στη συνέχεια, το 17ο αιώνα, οι πιστοί έχτισαν το ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου κοσμώντας τον με μοναδικές εικόνες και δίνοντας νέο όνομα στο χωριό.

Περιποιημένες αυλές με ροζ και κόκκινες βουκαμβίλιες, στενά δρομάκια και παραδοσιακά καφενεία είναι κάποιες από τις εικόνες που θα συναντήσετε εδώ. Στον Πρόδρομο, εκτός από τον κεντρικό ασφαλτωστρωμένο δρόμο, μπορείτε να πάτε και από το βυζαντινό μονοπάτι, ένα από τα γνωστότερα μονοπάτια της Πάρου, που συνδέει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο.

Το χιλίων ετών μονοπάτι προσφέρει μία μοναδική διαδρομή διάρκειας μιάμισης περίπου ώρας μέσα από ελαιώνες και αμπελώνες. Έχει κατασκευαστεί πριν από χίλια χρόνια και είναι στρωμένο, στο μεγαλύτερο τμήμα του, με μεγάλες μαρμάρινες πλάκες. Επίσης από τον Πρόδρομο μπορείτε εύκολα να πάτε στην παραλία του Μώλου, του Καλόγερου και στα Τσουκαλιά. Στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στις 23 Ιουνίου γίνεται και ένα από τα σημαντικότερα πανυγήρια της Πάρου.